Rij-test (medische) rijtraining

Deze twee uur durende rijtest training van Pro Car Driving is geschikt voor diegene die bijvoorbeeld een lichamelijke beperking heeft. Vaak ontstaan beperkingen door letsel, slijtage, problemen rond de geboorte, reumatische of neurologische aandoeningen. Hierdoor kan het zijn dat u een functiebeperking heeft waardoor het besturen van een auto moeilijker wordt. Het kan ook zijn dat u een rijtest voorgeschreven krijgt door uw behandelende arts of specialist na bijvoorbeeld een aandoening en/of een revalidatie na een CVA/TIA of herseninfarct.

Met deze rijtraining leer je op een veilige manier zelfstandig deel te nemen aan het verkeer, zodat je (eventueel) weer met zelfvertrouwen achter het stuur zit.
Ook zal in overleg een verslag worden uitgebracht gericht aan de behandelend arts/specialist over het rijgedrag wat betreft uw verkeersdeelname. Denk hierbij met name aan; bediening/beheersing voertuig, toepassing van de verkeersvoorschriften en waarnemingen.
Deze zal dit verslag indien nodig ook meenemen in het eventuele rapport als er bijvoorbeeld een rijtest bij het CBR noodzakelijk is.

Wat is een rijtest

Met een rijtest beoordeelt het CBR of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of u een auto goed kunt bedienen en besturen. Lukt dit niet? Dan zal een deskundige samen met u onderzoeken of uw beperking gecompenseerd kan worden door een training (rijlessen), door technische aanpassingen aan uw voertuig of door een orthopedisch hulpmiddel. Een rijtest is niet hetzelfde als een praktijkexamen. Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Gezondheidsverklaring en het rapport van de medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijgt u hiervoor een uitnodiging. Daarin staat of u de test doet in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend, zonder rijtest kan er namelijk niet beslist worden of u een rijexamen mag doen of dat u uw rijbewijs kunt verlengen.

Wat kunt u verwachten?

Voordat de rijtest begint maakt u eerst kennis met de deskundige van het CBR, die legt daarbij in het kort uit wat u te wachten staat. Daarna gaat u samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie of aandoening geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De rijtest deskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt namelijk het besluit over uw rijgeschiktheid, dit besluit ontvangt u ook schriftelijk. Soms blijkt uit de rijtest dat het niet verantwoord is om te rijden. In dat geval kunt u geen rijexamen doen en/of geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Waar wordt in het algemeen opgelet tijdens de rijtest?

Zitpositie
Ze toetsen of u stevig en stabiel in de stoel zit tijdens het rijden en ook tijdens het nemen van bochten, gasgeven en remmen. Ze kijken of u uw omgeving goed blijft observeren, waarneemt en of dat u de spiegels op de juiste wijze gebruikt. Verder letten ze op of dat u het voertuig veilig kunt besturen en kan bedienen.

Veiligheidsgordel (auto riem)
Ze toetsen of u de veiligheidsgordel zelfstandig op de juiste wijze kan opdoen en kan afdoen. Ook letten ze op of dat de veiligheidsgordel u voldoende beschermt.

Een rijtest is altijd maatwerk, d.w.z. aangepast aan ieder z’n eigen persoonlijke situatie. Afhankelijk daarvan ligt de nadruk in de rijtest op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’ en soms op een combinatie hiervan.

Rijtest met de nadruk op ‘zien’

Als u autorijdt, is het erg belangrijk dat u goed kunt zien. U moet goed zicht hebben op waar u rijdt en zal goed moeten kunnen reageren op andere weggebruikers en mogelijk gevaar.

Wanneer wordt u uitgenodigd voor deze rijtest?

Wilt u een auto-rijbewijs halen of verlengen? Dan wordt u uitgenodigd in verband met ‘zien’ in de volgende situaties voor een rijtest:

  • U ziet minder scherp: een goede gezichtsscherpte is nodig om bijvoorbeeld verkeersborden op tijd te lezen. Hoe hoger uw gezichtsscherpte, hoe beter u op afstand ziet. Een normale gezichtsscherpte ligt tussen de 0,8 en 1,5. Als uw gezichtsscherpte tussen 0,4 en 0,5 ligt, nodigen ze u uit voor een rijtest. Is uw gezichtsscherpte lager dan 0,4? Dan kunt u soms via VISIO leren autorijden met een bioptische telescoop.
  • U heeft een kleiner of beschadigd gezichtsveld: als u een kleiner gezichtsveld heeft, merkt u minder snel dingen op waar u niet gericht naar kijkt. Bijvoorbeeld als er iets onverwachts gebeurt in uw ooghoek. Een normaal gezichtsveld met twee ogen is ongeveer 180 graden, met één oog is dat ongeveer 150 graden. Om te mogen rijden moet uw gezichtsveld horizontaal 120 graden en verticaal 40 graden zijn. Als uw gezichtsveld kleiner is, mag u alleen rijden na een positieve rijtest en een positief advies van een oogarts.

Rijtest met de nadruk op ‘denken’

Autorijden draait vaak om het snel nemen van een juiste beslissing op het juiste moment. Hier gaat meestal een ingewikkeld denkproces aan vooraf, sommige aandoeningen of beperkingen maken dit moeilijker. Bijvoorbeeld een aandoening waardoor uw geheugen minder goed is, waardoor u informatie minder goed verwerkt wordt of waardoor u zich minder goed kunt concentreren.

Wanneer kunt u worden uitgenodigd voor deze rijtest?

Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

  • Verminderd geheugen
  • Trager reageren of het trager verwerken van informatie
  • Moeite met inschatten van verkeerssituaties
  • Aandacht problematiek
  • Dementie
  • ADD
  • ADHD
  • ASS (Autisme Spectrum Stoornis)
  • Hersenletsel
  • Neurologische aandoeningen

In de overige situaties toetsen ze op alle hieronder genoemde punten:

  • Oriëntatie
    Ze toetsen of u verschillende verkeerssituaties herkent en daarin veilig weet te handelen.
  • Executieve vaardigheden
    Ze toetsen of u de auto op juiste wijze kunt bedienen en besturen en of u verkeersregels en -tekens kunt toepassen.
  • Gevaarherkenning
    Ze toetsen of u gevaarlijke situaties herkent. En of u als dit nodig is, zo kunt handelen dat gevaar wordt vermeden.

Rijtest met de nadruk op ‘doen’

Heeft u een lichamelijke beperking waardoor u uw voertuig niet goed kunt bedienen of besturen? Vaak is het dan toch mogelijk om veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen. Bijvoorbeeld door aanpassingen aan uw voertuig of door andere hulpmiddelen, zoals een prothese.

Wanneer wordt u uitgenodigd voor deze rijtest?

U wordt uitgenodigd voor deze rijtest als u een lichamelijke beperking heeft die het besturen van een auto moeilijker maakt. Vaak ontstaan beperkingen door letsel, slijtage, problemen rond de geboorte, reumatische of neurologische aandoeningen. Hierdoor kan het zijn dat u een been of arm mist of deze niet goed kunt gebruiken. Of dat u uw lichaam of nek niet goed kunt draaien.

Welke aanpassingen er eventueel mogelijk zijn aan uw auto kunt u onder andere vinden op www.mogelijke aanpassingen om veilig te rijden.nl

Deze twee uur durende (medische) rijtest training van Pro Car Driving bestaat uit een kennismakingsgesprek waar u eventueel uw wensen kenbaar maakt. Er zal vervolgens gereden worden zowel in de stad als daarbuiten, aansluitend hierna vindt er een evaluatie gesprek plaats. Deze rijtraining wordt gegeven door een zeer ervaren rijcoach, ook wordt u (eventueel) goed voorbereid voor de rijtest indien u bent uitgenodigd door het CBR. 

Door het volgen van deze training verhoog of verbeter je je rijvaardigheid en beschik je gegarandeerd over:

  •  De juiste inzichten waarmee je jezelf prima redt in het hedendaagse verkeer.
  •  Rijeigenschappen waardoor je ongeval risico zal verlagen.
  •  Praktische tips en/of vaardigheden waardoor je veiligheid in het verkeer zal toenemen.
  •  Het vermogen om mobiel te blijven op een manier die goed bij jouw rijstijl past.

Kosten € 155,-   
(Deze rij training wordt gegeven in de provincie Zuid-Holland.)

Wilt u deze rijtest training boeken of heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met telefoonnummer: 06 53 237 221 of mail naar info@procardriving.nl

Rijles Inplannen?

Neem contact met ons op via de email of telefoon!